De Erasmus MC Foundation


Eén op de drie mensen krijgt kanker. Deze heftige diagnose zorgt voor veel angst en onzekerheid. Als patiënt wil je dan maar een ding: overleven.

De Erasmus MC Foundation haalt geld op voor baanbrekend wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut: het grootste kankercentrum van Nederland. Wetenschappelijk onderzoek zorgt ervoor dat steeds meer mensen kanker overleven en de kwaliteit van leven van patiënten met kanker verbetert. We hebben al veel bereikt, maar er is nóg meer onderzoek nodig om bij iedere patiënt het maximale behandelresultaat te krijgen.

Het evenement 'Run4Daniel' is onderdeel van de Maak Kanker Kansloos campagne 2024 van de Erasmus MC Foundation. Het bedrag dat we samen ophalen met de Run4Daniel wordt besteed aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut. Voor 2024 is dat onderzoek naar een betere behandeling van endeldarmkanker.

Onderzoek naar een betere behandeling van endeldarmkanker

In Nederland krijgen jaarlijks 3.500 mensen endeldarmkanker (ook wel rectumkanker genoemd). Na de standaard behandeling (eventuele voorbehandeling en een operatie) komt nog steeds bij ongeveer 30% van de patiënten de kanker terug. Meestal op andere plekken in het lichaam.

Kortgeleden is ontdekt dat bepaalde stukjes DNA in het bloed kunnen voorspellen of endeldarmkanker terugkomt. Deze stukjes DNA komen uit de tumor en worden ook wel circulerend tumor DNA (ctDNA) genoemd). Artsen in het Erasmus MC willen onderzoeken of extra chemotherapie de overleving van endeldarmkanker verbetert bij patiënten die ctDNA in het bloed hebben na de standaard behandeling. Dit om te voorkomen dat de patiënten weer ziek worden.

Bekijk hieronder de video over dit onderzoek en de urgentie om dit te realiseren.Erasmus MC Kanker Instituut

Het onderzoek vindt plaats in het Erasmus MC Kanker Instituut; het kanker instituut levert op regionaal, nationaal en internationaal niveau een bijdrage aan de bestrijding van kanker door middel van excellente kankerzorg, baanbrekend onderzoek en optimale screening & preventie samen met onze partners. Ons doel is dat minder mensen kanker krijgen, meer patiënten genezen en de kwaliteit van leven van mensen met kanker verbetert.

Het Erasmus MC Kanker Instituut kan niet zonder bevlogen medewerkers, onderzoekers en studenten. Het Instituut onderneemt activiteiten om kennis over te brengen en om talent te binden aan het Erasmus MC Kanker Instituut.

De Erasmus MC Foundation

In de onderstaande video zie je wat wij de afgelopen jaren allemaal hebben kunnen realiseren met donaties aan de Erasmus MC Foundation. 


Wil je meer weten over de Erasmus MC Foundation? Klik dan hier.